четвъртък 19 октомври 2017 - 08:13:10
Лука Нарди, директор на болнична мрежа в Централна Тоскана изпрати трогателно писмо до проф. Николай Петров след смъртта на брат му в София

Директорът на болнична мрежа Централна Тоскана (болници Флоренция, Пистоя, Прато, Емполи и др.) и медицински директор на болница „Сан Джузепе“ в Емполи Лука Нарди разговаря днес с проф. Николай Петров, за да изкаже благодарността си за оказаната от министъра медицинска помощ за брат му Джовани Нарди, който почина миналия понеделник във ВМА. Джовани Нарди е италианският гражданин, на когото министърът на здравеопазването оказа първа помощ в повиканата линейка пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това съобщиха от здравното министерство.

Припомняме, че в понеделник 9 октомври Джовани Нарди се е почувствал зле пред сградата на здравното ведомство, повикана е линейка, а министър Петров помогна на спешния екип, поемайки сърдечния масаж на пациента по пътя към ВМА.

Вероятно това е едно от малкото писма, в което близки на починал пациент оценяват грижите, които са положили лекарите в желанието да спасят човешки живот.

"В това трагично събитие ме успокоява фактът, че моят брат е починал на един много красив площад, в един прекрасен град, в ръцете на най-добрия лекар на България", пише Лука Нарди. Италианското семейство благодари на всички хора, които са били близо до Джовани, защото човешките и професионалните ценности, които са проявили в този момент са много повече от техните задължения.

Виж благодарственото писмо от Лука Нарди до министър Николай Петров ТУК.

Източник: © -линк-
петък 25 август 2017 - 17:03:44
Пушите ли наргиле? Ако не, то мнозина го предпочитат пред конвенционалните цигари. Един от основните митове, поради които наргилетата са актуални, е, че те са по-безвредни от тютюневите им събратя – цигарите. Уви, това е само мит.

Пушенето на наргиле е много по-вредно отколкото цигарите, тъй като обемът пушек, който се приема в белия дроб от едно изпушено наргиле, е равен на обема дим от 100 изпушени цигари. Това посочи пулмологът д-р София Ангелова.

"Категорично - няма безвредно пушене! Каквото и да се пуши, при горенето се отделят всички токсични вещества, който могат да доведат до хронични белодробни заболявания и пушачът да бъде инвалидизиран", отбеляза тя в студиото на "България сутрин".

От особена важност е да се обърне внимание на най-младите потребители на уж "безвредния" начин на пушене. Доктор Ангелова уточни, че белият дроб се развива до 25-годишна възраст.

"Дихателната система на 14-15-16-годишните все още не се е развила напълно. Ако един толкова млад човек започне да пуши, хроничното заболяване е почти сигурно. Абсолютна заблуда е, че водата в наргилетата филтрира пушека", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според пулмологът свободният достъп до наргиле трябва да бъде ограничен.

"Радвам се, че Bulgaria ON AIR повдига темата. Трябва повече да се говори по този въпрос, тъй като няма добра комуникация между здравните институции и младите пушачи. Всичко е в съзнанието на хората. Не може да подаряваш на детето или приятелите си наргиле. И отново - Няма полезен начин на пушене", поясни медикът.

И за финал д-р София Ангелова призова: Именно родителите трябва да мислят за здравето на децата си. Информирайте се!

Вижте целия разговор във видеото:Източник: www.bgonair.bg
вторник 06 юни 2017 - 07:12:28
Неизвестна рускиня от Дубовка взема “Трейднет България”, която първо се занимава с търговия на едро с лекарства, после влиза в бизнеса с паралелния им износ

Бизнесменът и настоящ депутат Веселин Марешки е продал за 500 лв. фирма, която е завъртяла бизнес за над 700 млн. лева. Това показват данни от Търговския регистър.

Става въпрос за компанията “Трейднет България”. Тя е учредена през октомври 2010 г. и се управлява от Веска Марешка - майка на Веселин Марешки. През следващата година фирмата като че ли не развива дейност, показват финансовите отчети. Няма никакви приходи, а разходите са 1000 лева.

Следват две години, през които буквално процъфтява, а приходите възлизат на няколкостотин милиона лева. Възходът започва от 2012 г. През тази година фирмата отчита впечатляващите приходи от 327 млн. лева

Във финансовия отчет е посочено, че те идват от търговията на едро с лекарствени продукти и медицински изделия. Сделки се правят основно с аптеките на Марешки и с Фармнет - друга негова фирма за търговия на едро с лекарства.

И тъкмо когато бизнесът процъфтява, Марешки внезапно решава да продаде “Трейдент България”. Купувач е неизвестната в медицинските среди рускиня Нина Катченко от град Дубовка.

По-интересна е цената на сделката, сключена през септември 2012 г. - Катченко плаща 500 лева. А от началото на годината Марешки е налял над 177 млн. лв. в “Трейднет България” - такава е сумата на стоките, които е продал на фирмата чрез “Фармнет”.

През 2013 г. възходът на “Трейднет България” продължава. Във финансовия отчет е записано, че приходите на компанията вече са 397 млн. лева.
Прочети още ...
петък 02 юни 2017 - 07:27:16
Investor.bg
Бранислава Бобанац 01.06.2017 -линк-

Шест държави-членки от европейския юг заедно ще преговарят с международните фармацевтични гиганти, за да облекчат достъпа на гражданите си до медикаменти.

Първо по рода си транснационално сътрудничество започнаха шест средиземноморски страни-членки на Европейския съюз. Кипър, Малта, Гърция, Португалия, Италия и Испания се обединиха в “алианс за по-евтини лекарства”. Те се споразумяха да работят заедно с “пълно доверие, солидарност и прозрачност”, за да гарантират на своите граждани по-ниски цени на медикаментите, по-добър достъп до нови иновативни лекарствени средства. Тези техни договорености бяха записани в

“Декларацията от Валета”,


която шестимата здравни министри подписаха на 8 май в столицата на Малта, ротационен председател на ЕС в момента.

Докато в европейския дневен ред стои въпросът за “Европа на различни скорости”, шестте държави-членки от Средиземноморския регион използваха възможността за “обединение по интереси” и насочиха общгата си политика към фармацевтичния пазар. Декларацията от Малта изразява политическата воля на правителствата им да предприемат серия от практически стъпки, включително съвместно договаряне с големите фармацевтични компании, за да постигнат възможно най-добрите цени на лекарствата, като същевременно гарантират устойчивостта на здравните си системи.

Инициативата за този съюз е на кипърския министър на здравеопазването Йоргос Памборидис. За първи път той постави идеята на неформална среща на колегите си от Общността в Амстердам преди година и половина. Преди година, през април 2016 г., кипърският министър изпрати писмо до европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните д-р Витянис Андрюкайтис, който след това лично подкрепи начинанието и помогна то да се осъществи.

В Кипър ще е и следващата стъпка в новото сътрудничество. През юни в Никозия ще се проведе първото заседание на сформирания съвместен Технически комитет. С него на експертно ниво започва координацията на практическите действия за изпълнение на политическото споразумение.
Прочети още ...
вторник 30 май 2017 - 20:21:58

Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюнев дим, като подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се застъпват за ефективни политики за намаляване на употребата на тютюн. Мотото на събитието тази година е: „Тютюнът - заплаха за развитието”. Кампанията подчертава не само икономическото и екологично въздействие, но и неговото разрушително въздействие върху развитието.

Ключови факти, които напомнят от СЗО са, тютюнът убива повече от 7 милиона души всяка година и причинява повече от 1 трилион долара икономически щети. Повече от 6 милиона от тези смъртни случаи са резултат от директното използване на тютюн, а около 890 000 са резултат от излагането на непушачи на вторичен дим. Почти 80% от повече от 1 милиард пушачи в света живеят в страни с ниски и средни доходи. От организацията посочват и че в някои страни децата в бедни семейства често се занимават с тютюнопроизвоство и те са особено уязвими от „зеленото тютюнопушене”, което се дължи на никотина, който се абсорбира през кожата от обработката на влажни тютюневи листа. По информацията на СЗО има повече от 4000 химикала в тютюневия дим, от които за 250 е известно, че са вредни, а за 50 - че причиняват рак. От СЗО посочват, че при възрастни хора вторичният дим причинява сериозни сърдечно-съдови и респираторни заболявания, включително коронарна болест на сърцето и рак на белите дробове; при кърмачетата може да причини внезапна смърт; при бременните жени води до ниско тегло при раждане.

СЗО обръща внимание на това, че пушачите се нуждаят от помощ, за да се откажат. Както и че проучванията показват, че малко хора разбират специфичните рискове за здравето от употребата на тютюн. Повечето от пушачите, които са наясно с опасностите от тютюна искали да се откажат, като от СЗО обясняват, че консултирането и медикаментите могат повече от два пъти да удвоят шанса да успеят.

Според СЗО графичните предупреждения могат да убедят пушачите да защитават здравето на непушачите, като пушат по-малко вътре в дома и избягват пушенето в близост до деца. Отбелязват, че забраните за реклама, промоция и спонсорство на тютюн могат да намалят употребата му, данъците са най-рентабилният начин за намаляване на консумацията на тютюн, а незаконната търговия с тютюневи изделия трябва да бъде спряна.

У нас този ден ще бъде отбелязан с редица прояви. Пред Народния театър „Иван Вазов” в специален информационен център експерти на българския офис на СЗО съвместно с Министерство на здравеопазването ще правят консултации и ще измерват безплатно белодробните показатели на пушачи и непушачи. В цялата страна в регионалните здравни инспекции също има инициативи за борба с тютюнопушенето, насочени към популяризиране на кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето, запознаване с безплатната онлайн платформа iCoach и превантивни дейности за отказване от тютюнопушенето като фотоконкурси, изложби и др.

От МЗ напомнят, че пушачите могат целогодишно да се консултират безплатно как да откажат тютюнопушенето. Това може да стане в 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето (ККОТ) в здравните инспекции. Информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

СЗО пък приканва държавите да ускорят контрола върху тютюна и да поставят действията по контрола над него като основен приоритет в националните и регионалните си планове и стратегии, за да бъде предпазено общественото здраве от вредите, свързани с употребата на тютюн.

По повод кампанията от СЗО се стремят с различни информационни материали да повишат информираността сред хората. На този линк можете да намерите достъпни материали за кампанията – постери, банери, инфографики, брошури, видео клипове: http://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2017/en/
Сдружение „България без дим” също споделя материали и ресурси с посланието „Нека има повече банери „без дим” в интернет, отколкото билбордове на цигари из улиците!”. Те са достъпни на този линк: http://reklama.bezdim.org/#7
Отиди на страница  1 2 3 4 ... 297 298 299

Категории новини