четвъртък 19 октомври 2017 - 08:13:10
Лука Нарди, директор на болнична мрежа в Централна Тоскана изпрати трогателно писмо до проф. Николай Петров след смъртта на брат му в София

Директорът на болнична мрежа Централна Тоскана (болници Флоренция, Пистоя, Прато, Емполи и др.) и медицински директор на болница „Сан Джузепе“ в Емполи Лука Нарди разговаря днес с проф. Николай Петров, за да изкаже благодарността си за оказаната от министъра медицинска помощ за брат му Джовани Нарди, който почина миналия понеделник във ВМА. Джовани Нарди е италианският гражданин, на когото министърът на здравеопазването оказа първа помощ в повиканата линейка пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това съобщиха от здравното министерство.

Припомняме, че в понеделник 9 октомври Джовани Нарди се е почувствал зле пред сградата на здравното ведомство, повикана е линейка, а министър Петров помогна на спешния екип, поемайки сърдечния масаж на пациента по пътя към ВМА.

Вероятно това е едно от малкото писма, в което близки на починал пациент оценяват грижите, които са положили лекарите в желанието да спасят човешки живот.

"В това трагично събитие ме успокоява фактът, че моят брат е починал на един много красив площад, в един прекрасен град, в ръцете на най-добрия лекар на България", пише Лука Нарди. Италианското семейство благодари на всички хора, които са били близо до Джовани, защото човешките и професионалните ценности, които са проявили в този момент са много повече от техните задължения.

Виж благодарственото писмо от Лука Нарди до министър Николай Петров ТУК.

Източник: © -линк-
вторник 06 юни 2017 - 07:12:28
Неизвестна рускиня от Дубовка взема “Трейднет България”, която първо се занимава с търговия на едро с лекарства, после влиза в бизнеса с паралелния им износ

Бизнесменът и настоящ депутат Веселин Марешки е продал за 500 лв. фирма, която е завъртяла бизнес за над 700 млн. лева. Това показват данни от Търговския регистър.

Става въпрос за компанията “Трейднет България”. Тя е учредена през октомври 2010 г. и се управлява от Веска Марешка - майка на Веселин Марешки. През следващата година фирмата като че ли не развива дейност, показват финансовите отчети. Няма никакви приходи, а разходите са 1000 лева.

Следват две години, през които буквално процъфтява, а приходите възлизат на няколкостотин милиона лева. Възходът започва от 2012 г. През тази година фирмата отчита впечатляващите приходи от 327 млн. лева

Във финансовия отчет е посочено, че те идват от търговията на едро с лекарствени продукти и медицински изделия. Сделки се правят основно с аптеките на Марешки и с Фармнет - друга негова фирма за търговия на едро с лекарства.

И тъкмо когато бизнесът процъфтява, Марешки внезапно решава да продаде “Трейдент България”. Купувач е неизвестната в медицинските среди рускиня Нина Катченко от град Дубовка.

По-интересна е цената на сделката, сключена през септември 2012 г. - Катченко плаща 500 лева. А от началото на годината Марешки е налял над 177 млн. лв. в “Трейднет България” - такава е сумата на стоките, които е продал на фирмата чрез “Фармнет”.

През 2013 г. възходът на “Трейднет България” продължава. Във финансовия отчет е записано, че приходите на компанията вече са 397 млн. лева.
Прочети още ...
петък 02 юни 2017 - 07:27:16
Investor.bg
Бранислава Бобанац 01.06.2017 -линк-

Шест държави-членки от европейския юг заедно ще преговарят с международните фармацевтични гиганти, за да облекчат достъпа на гражданите си до медикаменти.

Първо по рода си транснационално сътрудничество започнаха шест средиземноморски страни-членки на Европейския съюз. Кипър, Малта, Гърция, Португалия, Италия и Испания се обединиха в “алианс за по-евтини лекарства”. Те се споразумяха да работят заедно с “пълно доверие, солидарност и прозрачност”, за да гарантират на своите граждани по-ниски цени на медикаментите, по-добър достъп до нови иновативни лекарствени средства. Тези техни договорености бяха записани в

“Декларацията от Валета”,


която шестимата здравни министри подписаха на 8 май в столицата на Малта, ротационен председател на ЕС в момента.

Докато в европейския дневен ред стои въпросът за “Европа на различни скорости”, шестте държави-членки от Средиземноморския регион използваха възможността за “обединение по интереси” и насочиха общгата си политика към фармацевтичния пазар. Декларацията от Малта изразява политическата воля на правителствата им да предприемат серия от практически стъпки, включително съвместно договаряне с големите фармацевтични компании, за да постигнат възможно най-добрите цени на лекарствата, като същевременно гарантират устойчивостта на здравните си системи.

Инициативата за този съюз е на кипърския министър на здравеопазването Йоргос Памборидис. За първи път той постави идеята на неформална среща на колегите си от Общността в Амстердам преди година и половина. Преди година, през април 2016 г., кипърският министър изпрати писмо до европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните д-р Витянис Андрюкайтис, който след това лично подкрепи начинанието и помогна то да се осъществи.

В Кипър ще е и следващата стъпка в новото сътрудничество. През юни в Никозия ще се проведе първото заседание на сформирания съвместен Технически комитет. С него на експертно ниво започва координацията на практическите действия за изпълнение на политическото споразумение.
Прочети още ...
вторник 30 май 2017 - 20:21:58

Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюнев дим, като подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се застъпват за ефективни политики за намаляване на употребата на тютюн. Мотото на събитието тази година е: „Тютюнът - заплаха за развитието”. Кампанията подчертава не само икономическото и екологично въздействие, но и неговото разрушително въздействие върху развитието.

Ключови факти, които напомнят от СЗО са, тютюнът убива повече от 7 милиона души всяка година и причинява повече от 1 трилион долара икономически щети. Повече от 6 милиона от тези смъртни случаи са резултат от директното използване на тютюн, а около 890 000 са резултат от излагането на непушачи на вторичен дим. Почти 80% от повече от 1 милиард пушачи в света живеят в страни с ниски и средни доходи. От организацията посочват и че в някои страни децата в бедни семейства често се занимават с тютюнопроизвоство и те са особено уязвими от „зеленото тютюнопушене”, което се дължи на никотина, който се абсорбира през кожата от обработката на влажни тютюневи листа. По информацията на СЗО има повече от 4000 химикала в тютюневия дим, от които за 250 е известно, че са вредни, а за 50 - че причиняват рак. От СЗО посочват, че при възрастни хора вторичният дим причинява сериозни сърдечно-съдови и респираторни заболявания, включително коронарна болест на сърцето и рак на белите дробове; при кърмачетата може да причини внезапна смърт; при бременните жени води до ниско тегло при раждане.

СЗО обръща внимание на това, че пушачите се нуждаят от помощ, за да се откажат. Както и че проучванията показват, че малко хора разбират специфичните рискове за здравето от употребата на тютюн. Повечето от пушачите, които са наясно с опасностите от тютюна искали да се откажат, като от СЗО обясняват, че консултирането и медикаментите могат повече от два пъти да удвоят шанса да успеят.

Според СЗО графичните предупреждения могат да убедят пушачите да защитават здравето на непушачите, като пушат по-малко вътре в дома и избягват пушенето в близост до деца. Отбелязват, че забраните за реклама, промоция и спонсорство на тютюн могат да намалят употребата му, данъците са най-рентабилният начин за намаляване на консумацията на тютюн, а незаконната търговия с тютюневи изделия трябва да бъде спряна.

У нас този ден ще бъде отбелязан с редица прояви. Пред Народния театър „Иван Вазов” в специален информационен център експерти на българския офис на СЗО съвместно с Министерство на здравеопазването ще правят консултации и ще измерват безплатно белодробните показатели на пушачи и непушачи. В цялата страна в регионалните здравни инспекции също има инициативи за борба с тютюнопушенето, насочени към популяризиране на кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето, запознаване с безплатната онлайн платформа iCoach и превантивни дейности за отказване от тютюнопушенето като фотоконкурси, изложби и др.

От МЗ напомнят, че пушачите могат целогодишно да се консултират безплатно как да откажат тютюнопушенето. Това може да стане в 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето (ККОТ) в здравните инспекции. Информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

СЗО пък приканва държавите да ускорят контрола върху тютюна и да поставят действията по контрола над него като основен приоритет в националните и регионалните си планове и стратегии, за да бъде предпазено общественото здраве от вредите, свързани с употребата на тютюн.

По повод кампанията от СЗО се стремят с различни информационни материали да повишат информираността сред хората. На този линк можете да намерите достъпни материали за кампанията – постери, банери, инфографики, брошури, видео клипове: http://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2017/en/
Сдружение „България без дим” също споделя материали и ресурси с посланието „Нека има повече банери „без дим” в интернет, отколкото билбордове на цигари из улиците!”. Те са достъпни на този линк: http://reklama.bezdim.org/#7
вторник 25 април 2017 - 06:10:26
Калин Точев е новият кънтри мениджър за България на международната анализаторска компания във фармацевтичния сектор IMS. Начело на нея досега беше д-р Кунчо Трифонов. Рокадата е провокирана от промяната на собствеността през миналата година при сливането на компанията с фирмата за клинични проучвания Quintiles.

Калин Точев e инженер по образование, завършил е Технически Университет-София, както и Бизнес Aдминистрация в НБУ. До момента той няма никакъв опит във фармацевтичния сектор, тъй като е работил основно в сферата на бързооборотните стоки. Точев идва на поста от „СофСток" - офицалният представител за България на "Лаваца" и на други марки алкохолни напитки като "Бакарди", "Руски стандарт", "Бони и Клайд". Там той е заемал различни позиции, свързани с разпространението и продажбите им, включително и на чужди пазари като Русия.

На него обаче IMS ще разчита да мониторира, анализира и консултира здравния сектор в България, както и да предлага нови маркетингови решения на най-големите фармацевтични компании, болници и аптеки в бранша. Също така върху Точев ще легне задачата да разшири специфичното портфолио от услуги в здравеопазването на IMS. Заради това изборът на човек без опит в здравната сфера озадачи сериозно сектора.

Източник: Clinica.bg
Отиди на страница  1 2 3 ... 295 296 297

Категории новини